Záchyt alkoholu.

06.04.2009 Prešov

Dňa 03. 04. 2009 vykonávali colníci Stanice colného úradu Prešov v súčinnosti s mobilnou jednotkou ÚH a CP PZ Prešov kontrolnú akciu, zameranú na odhaľovanie nelegálnej prepravy tovaru podliehajúceho colnému dohľadu a ...
V čase o 14.30 hod zastavila táto hliadka na štátnej ceste v obci Kračúnovce motorové dodávkové vozidlo zn. IVECO bielej farby imatrikulované v Ukrajine, ktoré viedol 42 - ročný vodič ukrajinskej národnosti.
Dôkladnou kontrolou vozidla bolo zistené, že vodič dováža z Ukrajiny v osobnej batožine nadlimitné množstvo spotrebiteľských balení liehu a piva (497 SBL a 212 spotrebiteľských balení piva), ktoré podľa vlastného vyjadrenia neprihlásil k colnej kontrole pri vstupe na územie EU (cez ukrajinsko – poľskú hranicu).
Po vykonaní úplnej vnútornej kontroly batožiny a samotného vozidla psovodom SCÚ Prešov a psovodom ÚHaCP PZ Prešov boli v zapečatenom balíku osobnej batožiny objavené aj cigarety zn. BOND STREET modré v množstve 800 kusov. Všetok tovar bol označený ukrajinskými kontrolnými známkami.

Vodič uviedol, že cestuje do Talianska, kam vezie predmetný tovar svojim známym, ktorí sa počas veľkonočných sviatkov nevrátia domov na Ukrajinu. Colníkom nevedel predložiť žiadne doklady o nadobudnutí tovaru a o zaplatení cla a daní. Keďže tento tovar nebol pri vstupe na colné územie Európskeho spoločenstva predložený colným orgánom k colnej kontrole, vzniklo dôvodné podozrenie z porušenia colných predpisov v zmysle § 71 ods. 1 Colného zákona a to spôsobom uvedeným v § 72 ods. 1 písm. a) citovaného zákona. Na základe týchto skutočností bolo vydané rozhodnutie na mieste so sankciou prepadnutia tovaru. Zaistený tovar bude následne zničený.

Únik na cle a daniach bol v prípade tohto nezákonného dovozu vyčíslený vo výške 800 EUR (24 100 Sk) Zaistený tovar bude následne zničený.
Ing. Renáta Kravcová
hovorkyňa Colného úradu Prešov
 

Vyberte región